Het geheim van een goede nachtrust (deel 2)… De 3 grootste verstoorders van je slaap.
Pff, ik heb afgelopen nacht gelukkig weer eens lekker 8 uur aan 1 stuk door geslapen. Er is sinds gisteren ook een last van mijn schouders gevallen. Iets waar ik al een paar dagen mee zat is opgelost en dat helpt absoluut mee om weer beter te slapen.
Want stress is natuurlijk 1 van de grootste veroorzakers van slapeloosheid. Spanningen, aanhoudende drukte en weinig tijd voor jezelf, zorgen ervoor dat je gebeurtenissen vaak pas in bed gaat verwerken. Met als gevolg, slapeloosheid of een zeer onrustige slaap. Van daaruit ontstaat een negatieve cirkel. Overdag ben je vermoeid en functioneer je niet zoals je graag zou willen. Je bent daardoor sneller geïrriteerd en je voelt je gefrustreerd. Hierdoor raak je nog meer gespannen en je slapeloosheid blijft zo in stand gehouden.
Koffie is ook zo iets. Iedereen weet dat het drinken van koffie in de avond nou niet bepaald bevorderlijk werkt voor je slaap. Maar wist jij dat het afbreken van cafeïne in het lichaam bij sommige mensen langer dan 12 uur duurt? Of jij daar problemen mee hebt is heel persoonsgebonden en heeft te maken met een variatie in bepaalde genen. Ben jij iemand die van 1 kopje koffie al gaat stuiteren, hartkloppingen en/of trillende handen krijgt? Dan mag je er van uitgaan dat je een minder efficiënt werkend gen hebt. Dus als je dan in de middag nog een kopje koffie drinkt, heb je grote kans dat de cafeïne nog steeds invloed heeft op je hersenen, wanneer je naar bed gaat.
Maar er is meer.
Wanneer je darmen niet in optimale conditie verkeren, heeft dat ook grote invloed op je slaap. In je darmen wordt namelijk het kalmerende stofje serotonine gemaakt. Serotonine is betrokken bij je stemming en een gezond slaappatroon. Je lijf heeft serotonine nodig om het hormoon melatonine aan te maken. Melatonine is van cruciaal belang bij het (in)slapen. Mensen met een tekort aan melatonine slapen moeilijk in en hebben een onrustige slaap. Ook slapen ze korter dan gemiddeld.
Hoe hoe je je darmen gezond, en maak je extra serotonine aan?
Je doet je darmen echt een plezier door veel vezels te eten. En die vezels zitten vooral in groente. Sterker nog: alleen planten bevatten vezels – het zijn namelijk de onverteerbare celwanden van een plant. Vezels zijn onmisbaar voor het gezond houden van je darmen. Probeer bij iedere maaltijd groente te eten, het liefst in totaal rond de 500 gram per dag.
Gezonde vetten, de omega3-vetzuren, verhogen ook je serotoninegehalte. Omega3-vetzuren vind je in vette vis (zalm, haring, makreel, sardine) en in noten en zaden.
En last but not least, heel goed nieuws voor de meesten van ons: ook donkere chocolade verhoogt je serotineniveau, yeahhhh!!!
Morgen het laatste deel van deze serie over slaap. Ik laat je dan zien dat vermoeidheid ook ander oorzaken kan hebben dan te weinig slaap. Voor nu: slaap lekker!!!
Nieuwste tips
Volg me op Facebook
Social Media