Het geheim van een goede nachtrust (deel 1)

door jan 15, 2019

Vannacht verloor ik weer eens de strijd tegen mijn slapeloosheid. Ik schrok wakker uit een verwarrende droom en mijn hersentjes sprongen aan, meteen full speed ahead. Ik moest vooral veel dingen niet vergeten, ik kreeg de meest creatieve ideeën (vond ik op dat moment) en ik besloot ook een vakantie te boeken (leuk, maar waarom om 4.15 in de ochtend?). Altijd weer hetzelfde liedje, ik word wakker en hup ik sta meteen aan.

Al met al een kort nachtje dus. Maar ik ga er nu korte metten mee maken, want het gebeurd me de laatste tijd iets te vaak en ik knap er niet van op. In een serie van blogs wil ik jullie graag laten weten hoe ik denk slaapproblemen aan te pakken.

First things first: Wat doet een goede nachtrust voor jou?

Een goede nachtrust en regelmatige beweging zorgen samen voor de optimale aanmaak van het groeihormoon. Dit hormoon speelt een sleutelrol als je echt wat kilo’s kwijt wilt. Wist jij dat gebrek aan slaap één van de meest voorkomende oorzaken van stress voor het lichaam is en één van de grootste remmers van effectief vetverlies.
Maar dit hormoon doet nog veel meer. Het helpt bij de reparatie en de groei van cellen en weefsels, wat je aan de buiten zult merken in de vorm van een gladdere huid en minder rimpels, maar aan de binnenkant natuurlijk ook o zo belangrijk is.

De grootste hoeveelheid groeihormoon wordt afgescheiden tussen 23.00 en 02.00. Als je om middernacht nog niet in je bed ligt zorgt dat voor onvoldoende aanvoer van groeihormoon en stapelen gifstoffen zich op.

De duur van je slaap is ook belangrijk. Alle wetenschappelijke onderzoeken adviseren tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht. Nacht in, nacht uit. Een keertje minder dan 7 uur per nacht slapen doet niemand kwaad, maar slaap jij eigenlijk altijd minder dan 7 uur, dan kunnen er op de lange termijn gezondheidsproblemen ontstaan. Er bestaat zelfs wetenschappelijk bewijs voor de link tussen te weinig slaap en depressiviteit, hartkwalen, kanker en Alzheimer.

Slaap is een gratis gezondheidsreset, waar je eigenlijk niets voor hoeft te doen.

Slaap brengt je hormonen weer in balans, het verhoogt je energie- en denkniveau en zorgt voor een fris en fruitige uitstraling. Het is dus een gratis gezondheidsreset, waar je eigenlijk niets voor hoeft te doen. Behalve slapen dan…

Hoe je dat doet? Stay tuned, morgen meer over slapeloosheid en hoe je er aan kan komen.

 

Nieuwste tips

Een niet zo’n luchtige oliebollen groet

Heb jij ook zo’n zin in het nieuwe jaar?Het geeft mij altijd zo’n "nieuwe ronde, nieuwe kansen-gevoel". Heb jij dat ook? Over nieuwe kansen gesproken. Hoe staat het met je goede voornemens?Is het je gelukt die van vorig jaar waar te maken?En wat worden jouw goede...

Iets over de laatste loodjes….

Hoe ga je deze week? Ook zo drukdrukdruk?Ik wil je niet opjagen hoor, maar heb jij je kerstboom al opgetuigd? Heb jij het kerstmenu op je netvlies staan en daar de eerste boodschappen al voor gedaan? Wat ga je trouwens doen met de hond tijdens nieuwjaar? En heb je al...

Heb je lever lief: 6 tips om op een natuurlijke manier te detoxen

Is jouw lever gezond?Als ik met vrouwen praat over het belang van een gezonde lever, krijg ik vaak te horen dat ze er van uitgaan dat hun lever wel gezond moet zijn, want ze gebruiken weinig tot geen alcohol. En ja, het klopt dat je lever op volle toeren draait na een...

Waarom jouw egoïstische brein jou dik maakt

Herken je dit?Je bent moe en je weet dat je iets zou moeten eten. Je neigt naar een gezonde snack of hap, maar voor je het weet, open je een keukenkastje en is die zak chips zomaar ineens leeg. Of opeens loop je na het afrekenen bij de benzinepomp naar buiten met twee...

Ontdek de reden waarom jij maar niet afvalt

Zeg eens eerlijk:Heb jij je poging om na de zomervakantie weer op je oude gewicht te komen ook alweer opgegeven? Niet getreurd, je bent niet de enige. Maar of je daar blij mee moet zijn?Even voor de duidelijkheid, minder of anders eten en meer bewegen, is dus niet de...

Volg me op Facebook

Volg me op Facebook